STAR (1)

Melyik Star Wars szereplővel íratnád a sales szövegeidet?

Az egész világ Star Wars őrületben égett az utóbbi időben és mindenre harapott, ami erről szólt. Bár a nagy láz lassan lecseng, mi a Marketing Jamnél elkalandoztunk egy kicsit a témában és azt boncolgattuk, kivel íratnánk szívesen a szövegeinket a film szereplői közül.

Milyen a jó szövegíró? Annyira élesen meghatározható tulajdonságai vannak, mint egy kasszasiker film jól kitalált karaktereinek? Lássuk csak!

 

Darth Vader

Darth Vader, a sötét nagyúr rendkívül intelligens. Keveset kommunikál és azt is manipulatív módon teszi. Nem bizalmaskodik, hiszen ő az, akitől mindenki fél. Neve egy felvett név, új énjének, új személyiségének megnevezése, beszélő név is egyben. Így léte, neve, karizmatikus megjelenése kommunikáció nélkül is rendkívül hatásos.

Ha szövegíró szakember lenne, a sötét nagyúr képviselné a meghatározó szaktekintélyt, akinek mindenki ad a szavára, de sokan,-  valószínűleg a háta mögött, – megkérdőjeleznék a tudását, a hatalmi szerepét a szakmán belül. A célközönségnek a manipulatív sales technikáival valószínűleg hatékonyan adna el, de nem a bizalom kiépítésére, hanem a potenciális vevő félelmeire helyezné a hansúlyt.

Luke-Skywalker-03-icon Luke Skywalker egy okos fiatal fiú, aki kiváló pilóta. Nem csak azért kiváló, mert megtanulta, hanem mert segíti őt az ERŐ, melyről sokáig nem is tudott. Ez nem csupán erősítő hatással van a karakterre, hiszen többször tér át majdnem a sötét oldalra, ahogyan apja, Anakin Skywalker tette annak idején. Végül azonban megtalálja az útját, hogy hozzá hasonló erőérzékenyeket keressen.

A Lukehoz hasonló szövegíró erős lenne a szövegeid írásában. Na nem feltétlen azért, mert iskolában megtanulta, hanem a veleszületett tehetsége miatt. Ez segítené őt minden témában, helyzetben megtalálni az igazán ütős, kreatív megoldást, mely kirántja a bajból. Valószínűleg szívesen tanítana hozzá hasonló kreatív vénával megáldott fiatalokat, hogy erősítse a Szövegírók Szövetségét.

 

Chewbacca-iconCsubakka a hű barát, aki rendkívül erős és okos lény, aki tökéletesen ért az űrhajók szereléséhez és vezetésésez. Hogy ezeknek van-e köze  a szövegíráshoz? Hát nem sok és mivel csubakka csak vonyítani és üvölteni tudott, így valószínűleg nem lenne belőle jó szövegíró 😀

 

 

Leia Hercegnő a tiszta, erős, harcos női jellem, aki az elveiért feláldozná az életét is. Őt is segíti az ERŐ, hiszen Luke ikertestvére, de a Jedi mesterséget sohasem tanulta ki. Bár védtelennek és gyengének tűnhet, ő az egyik leghatalmasabb személy az Univerzumban.Leia-icon

Ha a hercegnő elé helyeznénk a klaviatúrát valószínűleg nem sajnálná a drága munkaórát, hogy a legjobbat hozza ki egy-egy munkából. Lehet hogy nem ő lenne a leggyorsabb, de veleszületett tehetsége és áldozatkészsége meghozná gyümölcsét a megrendelőnek.

 

C3PO-iconC-3PIO a humanoid testalkatú droid, aki két vizuális és két audio érzékelővel van ellátva emberi hatósugárral. Tehát nagyon hasonlít hozzánk. Elképesztő, hogy 7 millió nyelven beszél és rengeteg kultúrát ismer. Zajrögzítési képeségei miatt bámulatos utánzásban is. Ráadásul ügybuzgó és intellingens. Talán még jó is lenne nekünk a szövegírásra. Csak sajnos két fontos dolog hiányzik belőle: a kreativitás és az önállóság. Márpedig amely szövegíró ezen két képességnek híján van, az lehúzhatja a redőnyt. Ma már senkit sem érdekelnek az átvett, leutánzott tartalmak! Egyediség kell, ami megkülönböztet a konkurenciától, és ezt csak sok-sok kreativitással vagyunk képesek elérni. Az önállóságról nem is beszélve. Hiszen a tartalomfejlesztésben komoly előkészületi munkák is vannak.

R2D2-icon

R2D2 a másik kedvenc kis droidunk viszont nem hogy 7 millió nyelven, de egyen sem tud beszélni 🙂 Ellenben nagyon hűséges és jól ért a számítógépekhez. Ha tartalomfejlesztésre nem is, de adatgyűjtésre használhatnánk.

 

Yoda-02-iconYoda Mester a csendes bölcs, aki rengeteget meditál és Univerzum példaképe. Természet közelien éli életének végét, majd eggyé válik az Erővel.

Yoda Mester valószínűleg a legtöbbet tapasztalt szövegírók egyike lett volna, aki tanításaival, óvatosságával, de rendkívül erős kreatív erejével nagy dolgokat vitt volna végbe.

 

Boba Fett a legrettegettebb fejvadász a galaxisban. Titokzatos és manipulatív, sokszor fordítja egymás ellen áldozatait.Boba-Fett-icon

Ha neki kellene eladnia termékünket valószínűleg a legváratlanabb eszközökhöz nyúlna, hogy a céljait elérje. Nem avatna be senkit módszereibe, egyedül, magányosan, de hatékonyan dolgozna.

 

 

Természetesen lennének még szereplők a galaxisban, akikről elmélkedhetnénk. A filmek és a könyvek karakterei jól megformált és körvonalazott egyéniségek, akik sokszor végletesek is egyben. A valóságban természetesen nem ilyen fekete-fehér a kasszasiker-szövegírónk, de vannak kapaszkodópontok, melyek alapján megtalálhatjuk a számunkra tökéletes tartalomfejlesztőt:

  1. Legyen kreatív, hiszen ez az ERŐ talán kihagyhatatlan összetevője egy-egy blogbejegyzésnek.starwars
  2. Legyen önálló, mivel nem véletlen fogadtuk fel. Ha lenne időnk az adatgyűjtésre, minek alkalmaznánk mást, nem igaz?
  3. Legyen áldozatkész. Ne sajnálja az időt a tervezésre és a szép kivitelezésre sem.
  4. Legyen jó ismerete a célközönségről, tudjon a nyelvükön beszélni.
  5. Legyen megfelelő mennyiségű manipulatív eszköz birtokában.
  6. Igyekezzen szaktekintéllyé válni és képezze magát a szakterületein belül.

Ha jobban megnézzük ezt a 6 pontot valószínűleg az a gondolatunk támad, hogy a tökéletes szövegíró nem is létezik. Ki-ki döntse ezt el maga. Ahogyan azt is, hogy kivel íratna szöveget a Star Wars karakterek közül! 😉

A kreatív ERŐ legyen veletek!