Karácsony? Marketing? – Miért kerülnek idejekorán a karácsonyi cikkek az üzletekbe?

A karácsonyi kampányt sosem lehet elég korán kezdeni! (A kép forrása: marketoonist.com)

Itthon, Magyarországon is megfigyelhető a cégek és a márkák részéről, hogy évről évre egyre korábban, óriási verseny indul el a vásárlókért. A cél nem más, mint a profitszerzés.

Amerikában a Wal-Mart már szeptemberben megkezdte a karácsonyi termékek árusítását. Hagyományosan a Hálaadás után már ott vannak a polcokon az ünnepi termékek.

Mi az oka a cégek részéről, hogy ennyire hamar elindul a nagy karácsonyi hajrá?

 1. Pszichológiai ráhatás, a nyomás gyakorlás a vásárlókra – karácsonyi hangulat, karácsonyi zene, csábító ajánlatok, korai promóciók formájában.
 2. Az elnyújtott időintervallumban lényegesen meg tudják növelni az eladott termékek mennyiségét, impulzusokat adnak. A vásárlók egyre több terméket tesznek a kosarukba – akár kevésbé fontos és megtervezett termékeket is: karácsonyi dekorációt, élelmiszereket, ajándékokat, egyebeket.
 3. Az októbertől decemberig tartó tévéreklám dömping a legjobban megfigyelhető a gyereksávokon.  A gyerekeknek októberre már határozott kívánságaik vannak, hogy milyen játékokra vágynak, és ezen igényüket a szülők lehetőségeikhez mérten próbálnak teljesíteni. Megfigyelhető, hogy a drágább, megfontoltabb döntést igénylő játékokat kezdik el legkorábban reklámozni – már októberben -, hogy a gyereknek legyen idejük a szülőket meggyőzni, anyának és apának pedig álljon elég idő rendelkezésére, hogy előteremtsék a forrást a játékokra. Ugyanez a drágább elektronikai cikkekre is vonatkozik. A gyártók az év végi hajrára rukkolnak elő technikai újdonságokkal.
 4. Megelőzni a versenytársakat. Lassan már a vénasszonyok nyarán megjelennek az első ilyen jellegű promóciók. De fontos szempont az is, hogy ne csapjon át a korai karácsonyi megjelenés ellenérzésbe. Nagyon vékony a határvonal a korai, de elfogadható karácsonyi promóció és az idegesítő között. Cél: ösztönözze a vásárlókat és ne bosszantsa!
 5. Ha a reklámköltségeket nézzük, spórolhatnak a cégek, hiszen a legdrágább hónapok a november és a december, míg szeptemberben és októberben kedvezőbb árakon hirdethetnek.
 6. A cégek bővíteni tudják eladásaikat a hosszabb szezon kihasználásával.
 7. A korai vásárlások előrevetítik a november végi és a decemberi tendenciákat, a kapott adatok segítségével pontosabban prognosztizálhatják az igényeket, felkészültebbek lehetnek, és a bevételeket is pontosabban tervezhetik.
 8. Jobb kiszolgálást tesz lehetővé.

Statisztikai adatok szerint a gyerekes szülők legalább 20%-a kezdi el a karácsonyi bevásárlást korábban. Míg a gyerek nélküliek kb. 11%-a. Fontos megjegyezni, hogy Magyarországon az idősebb korosztály is sokszor előrelátó.

De miért kezdenek el az emberek már ősszel vásárolni az ünnepekre?

Mert:

 • a költségek egyenletesebben eloszlanak, jobb költségbeosztást tesz lehetővé
 • elkerülhetik a karácsony előtt hajrát és tolongást, a zsúfolt áruházakat
 • még minden beszerezhető – főleg a gyerekeknek szánt ajándékokat nehéz beszerezni az utolsó pillanatokban, hiszen az igazán népszerűek gyakran válnak hiánycikké
 • van idejük minden szerettüknek jól átgondolni a megfelelő ajándékot, a legmegfelelőbbet választani
 • csökkenteni akarják a túlterhelést és a stresszt
 • pénzt takarítanak meg a kedvezményekkel és a tudatosabb vásárlással.

Bővülő internetes kereskedelem Karácsonykor is

Az internetes vásárlások száma is megnő ebben az időszakban, ami annak köszönhető, hogy általánossá vált az internetes vásárlás, sok termék ára jóval olcsóbb, mint a hagyományos üzletekben, emellett stresszmentes vásárlást tesz lehetővé, és az online történő fizetés használatában bátrabbá váltak az emberek.