Karácsony? Marketing? – Miért kerülnek idejekorán a karácsonyi cikkek az üzletekbe?

A karácsonyi kampányt sosem lehet elég korán kezdeni! (A kép forrása: marketoonist.com)

Itthon, Magyarországon is megfigyelhető a cégek és a márkák részéről, hogy évről évre egyre korábban, óriási verseny indul el a vásárlókért. A cél nem más, mint a profitszerzés.

Amerikában a Wal-Mart már szeptemberben megkezdte a karácsonyi termékek árusítását. Hagyományosan a Hálaadás után már ott vannak a polcokon az ünnepi termékek.

Mi az oka a cégek részéről, hogy ennyire hamar elindul a nagy karácsonyi hajrá?

 1. Pszichológiai ráhatás, a nyomás gyakorlás a vásárlókra – karácsonyi hangulat, karácsonyi zene, csábító ajánlatok, korai promóciók formájában.
 2. Az elnyújtott időintervallumban lényegesen meg tudják növelni az eladott termékek mennyiségét, impulzusokat adnak. A vásárlók egyre több terméket tesznek a kosarukba – akár kevésbé fontos és megtervezett termékeket is: karácsonyi dekorációt, élelmiszereket, ajándékokat, egyebeket.
 3. Az októbertől decemberig tartó tévéreklám dömping a legjobban megfigyelhető a gyereksávokon.  A gyerekeknek októberre már határozott kívánságaik vannak, hogy milyen játékokra vágynak, és ezen igényüket a szülők lehetőségeikhez mérten próbálnak teljesíteni. Megfigyelhető, hogy a drágább, megfontoltabb döntést igénylő játékokat kezdik el legkorábban reklámozni – már októberben -, hogy a gyereknek legyen idejük a szülőket meggyőzni, anyának és apának pedig álljon elég idő rendelkezésére, hogy előteremtsék a forrást a játékokra. Ugyanez a drágább elektronikai cikkekre is vonatkozik. A gyártók az év végi hajrára rukkolnak elő technikai újdonságokkal.
 4. Megelőzni a versenytársakat. Lassan már a vénasszonyok nyarán megjelennek az első ilyen jellegű promóciók. De fontos szempont az is, hogy ne csapjon át a korai karácsonyi megjelenés ellenérzésbe. Nagyon vékony a határvonal a korai, de elfogadható karácsonyi promóció és az idegesítő között. Cél: ösztönözze a vásárlókat és ne bosszantsa!
 5. Ha a reklámköltségeket nézzük, spórolhatnak a cégek, hiszen a legdrágább hónapok a november és a december, míg szeptemberben és októberben kedvezőbb árakon hirdethetnek.
 6. A cégek bővíteni tudják eladásaikat a hosszabb szezon kihasználásával.
 7. A korai vásárlások előrevetítik a november végi és a decemberi tendenciákat, a kapott adatok segítségével pontosabban prognosztizálhatják az igényeket, felkészültebbek lehetnek, és a bevételeket is pontosabban tervezhetik.
 8. Jobb kiszolgálást tesz lehetővé.

Statisztikai adatok szerint a gyerekes szülők legalább 20%-a kezdi el a karácsonyi bevásárlást korábban. Míg a gyerek nélküliek kb. 11%-a. Fontos megjegyezni, hogy Magyarországon az idősebb korosztály is sokszor előrelátó.

De miért kezdenek el az emberek már ősszel vásárolni az ünnepekre?

Mert:

 • a költségek egyenletesebben eloszlanak, jobb költségbeosztást tesz lehetővé
 • elkerülhetik a karácsony előtt hajrát és tolongást, a zsúfolt áruházakat
 • még minden beszerezhető – főleg a gyerekeknek szánt ajándékokat nehéz beszerezni az utolsó pillanatokban, hiszen az igazán népszerűek gyakran válnak hiánycikké
 • van idejük minden szerettüknek jól átgondolni a megfelelő ajándékot, a legmegfelelőbbet választani
 • csökkenteni akarják a túlterhelést és a stresszt
 • pénzt takarítanak meg a kedvezményekkel és a tudatosabb vásárlással.

Bővülő internetes kereskedelem Karácsonykor is

Az internetes vásárlások száma is megnő ebben az időszakban, ami annak köszönhető, hogy általánossá vált az internethasználat, sok termék ára jóval olcsóbb, mint a hagyományos üzletekben, emellett stresszmentes vásárlást tesz lehetővé, és az online történő fizetés használatában bátrabbá váltak az emberek.