Ha van Facebook oldalad, te is nagyon jól tudod, hogy a kommentek mennyire fontosak. Vagy a hiányuk okoz gondot vagy a túlzott jelenlétük. A negatív kommentelőid miatt pedig akár pénzbírsággal is sújthatnak, de majd később…

Kommentek moderálása

Oldaltulajdonosként sok mindenhez jogod van, így a kommentek moderálásához is. Mikor lehet erre szükség?

  • politikailag érzékeny projektek esetén,
  • trollhadjárat esetén,
  • bármilyen rosszindulatú hozzászóló esetén,

Miért érzékeny terület az ügyfélkommunikációdban?

Hiszen mondhatnánk, hogy ennél egyszerűbb dolog nincs is. Csak törölj ki minden negatív kommentet és ennyi, a kitartó trollokat pedig tiltsd le, de ez korántsem ilyen fekete-fehér kérdés.

Trollok

Hogy kik pontosan a trollok? Olyan hozzászólók, akik a témához nem relevánsan szólnak hozzá és egyetlen céljuk az uszítás vagy a vita generálása. Ellenük a legjobb módszer a DNFTT, azaz a DO NOT FEED THE TROLLS – Ne etesd a trollokat! Mint a másokat szekírozó kisgyerek, ha egy troll nem éri el a gerjesztéssel a célját, azaz nem kap reakciókat, akkor lekopik, hiszen nincs ott semmi látnivaló, ahol nincs hatással senkire.

Intelligens reakciók

Kommunikációd szempontjából sokkal fontosabb, hogy a negatív kommenteket is okosan kezeld, intelligensen reagálj rájuk és ne adj okot sárdobálásra a törölt kommentek miatt. Meg kell határozni azt, hogy mi az, ami belefér az oldaladon hozzászólók esetében és mi az, ami sok. Ami már túlmegy egy bizonyos határon, azokat egyszerűen el kell rejteni mások elől, amire azonban lehet úgy reagálni, hogy abból jól jöjjünk ki, azokat hagyni kell.

Minden kritikára érdemes kedvesen,  megköszönve az észrevételt, intelligensen válaszolni. Nagyon fontos, hogy ne indulatból válaszoljunk, hanem higgadtan és jól átgondoltan. Egy harmadik félnek, aki olvasni fogja ez bizalomkeltő lesz, nem pedig romboló hatású.

Mit tehetsz?

  1. Naponta egyszer legalább ránézel az oldaladra és a kommenteket is átbogarászva kigyomlálod a nem oda illőket,
  2. Felveszel valakit, aki a közösségi kommunikációdért felel, megadhatod csupán moderátornak is, hiszen ilyen szerepkör is beállítható az oldaladnak (nem csak a hozzászólásokat kell ugyanis felülvizsgálni nap mint nap, hanem a megosztásokat és bejelentkezéseket is. A kedves véleményekre is illik reagálni),
  3. Kiszervezed valakinek, aki higgadtan, külsős szemével tud válaszolni a negatív hozzászólásokra is.

Cikkünket Toroczkai László képviselő 600.000 forintra rúgó bírsága inspirálta, akit Mayer Aranka perelt be egy Facebook posztjában megjelenő véleményéért és egyik hozzászólójának kommentjéért. A Kúria arra hivatkozva marasztalta el Ásotthalom polgármesterét, hogy lett volna lehetősége moderálni a hozzászólásokat, de nem tette, ezért ez az ő felelőssége.

A delmagyar.hu cikke itt olvasható.

Figyeljünk tehát oldaltulajdonosként arra, ha valaki uszító, negatív viselkedést mutat bejegyzéseink alatt és töröljük könyörtelenül.