Ahhoz, hogy egy termék márkává válhasson, fontos lépés a jól megválasztott céges arculat. Az arculattervezési folyamat első lépése mindig a színpaletta kiválasztása. Ez azt jelenti, hogy minden design tervet ezekre a színekre alapozunk majd a későbbiekben.

Forrás: http://kreativwebdesigntanfolyam.hu/webdesign-blog/titokzatos-photoshop-blend-mode

 

Minden olyan tervezési feladatot, ahol az ízlésnek is szerepe van, érdemes szakaszokra bontani. Egy összetett grafikai tervet sokkal nehezebb az ügyfelekkel egyeztetni, és véleményt mondani is nehezebb róla. Aki nem mozog otthonosan a design világában, annak inkább érzetei lesznek a tervekkel kapcsolatban, de nehezen tudja megfogalmazni, milyen módosításokat is szeretne.

Éppen ezért bevált gyakorlat, hogy a tervezési feladatok előtt a színpalettát találjuk ki először. Az arculaton belül ugyanis a színeknek van a legerősebb érzelmi hatása. A rengeteg lehetőség sokszor elbizonytalanítja az embert, és sokan próbálnak úgy kiindulási ötletet meríteni, hogy a nagy külföldi inspirációs oldalakat böngészik.

Előre meghatározott színekből dolgozunk

Forrás: Kocsis Kata a colorlovers.com-on

 

Én azonban egy másik módszert javaslok az induláshoz. Ha az alábbi 7 szempont alapján elemzed a terméket, sokkal tisztább képed lesz arról, milyen típusú színpalettákat javasolj, és mi az, amit le kell húznod a listáról.

1.      A színek élettani hatásai

Érdekes kérdés, hogy egy szín érzelmi hatása mennyire egyetemes és milyen mértékben csak ránk jellemző. Léteznek olyan kutatások, amelyek a színek élettani hatását vizsgálják. Ezek olyan mérhető dolgokra irányulnak, mint a vérnyomás, a bőr elektromossági jellemzőinek változásai, vagy éppen a pulzusszám.  A színeknek mérhető élettani hatásai vannak, de ennek azért nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani. Ugyanis ezek a hatások csak úgy érvényesülnek, ha a szín óriási felületen hat ránk, mondjuk a szoba egyik falát borítja be, vagy éppen színes fénnyel világítják meg a kísérleti alanyt. A képernyőn, vagy egy termék csomagolásán szereplő színfoltok már nem váltanak ki ilyen erős, mérhető hatásokat. Bővebben a színek élettani és fiziológiai hatásairól a Színkommunikáció oldalon is olvashatsz.

 

2.      A színek érzelmi hatásai

Sokkal izgalmasabb, milyen jelentéseket kapcsolunk a saját kultúránkban az egyes színekhez. Minden színhez rengeteg tapasztalat, érzés, kép kötődik, amelyek egyfajta asszociációs felhőként körülveszik az adott színt. Ez az asszociációs felhő sok egyéni képet, érzést tartalmazhat, de vannak kultúra függő kapcsolódások is. Például nálunk a fekete a gyászhoz kötődő szín, a menyasszony pedig fehérbe öltözik. Kultúránként és történelmi korszakonként változhatnak ezek a színekhez kötődő jelentések.

 

Színek és asszociációk

Forrás: Kocsis Kata

 

A színeknek a reklámok világában, a marketing-térben is van bizonyos jelentése. A Co Print oldalán találjátok ezt az érdekes színek szerint rendezett logó gyűjteményt. Érdekes következtetéseket lehet levonni abból, hogy vajon az adott márka mit szeretett volna kommunikálni a logóba választott színnel.

 

A színek használata a marketing kommunikációban

Forrás: Co Print

 

3.      A célközönség vizuális nyelve

A termék márkává válásához elengedhetetlen a célközönség azonosítása. Ők azok az emberek, akiknek nagy valószínűséggel segítséget fog nyújtani a termék, akiknek a problémájára megoldást, a kérdéseire választ ad. Nem mindegy, hogy ez kozmetikai termékcsalád a negyvenes nőknek, vagy tiniknek készült-e. A nemek, a korosztályok, a különböző személyiség típusok más és más vizuális nyelvre reagálnak. Más színeket tartanak vonzónak, más illusztrációkat éreznek izgalmasnak, más videókra kattintanak.

 

Mit néz a célcsoport?

Forrás: Az éhezők viadala moziplakátja

 

Sokkal könnyebb kijelenteni, hogy mától a célközönség vizuális nyelvén beszélek, mint megvalósítani azt. Vannak intuitív elképzeléseink arról, hogy nézzen ki egy gyerekeknek szóló illusztrált tartalom, vagy egy 30-as, multinál dolgozó férfiaknak szóló hirdetés, de ez nem feltétlenül megalapozott. Nagyon kevesek engedhetik meg maguknak, hogy kutatási eredményekre támaszkodjanak, és valóban felmérjék, mire reagálnak az érdeklődőik.

Ilyenkor jó gyakorlat lehet a céges közösségi oldalak posztjait használni egy kis házi felméréshez. Érdemes folyamatosan követni a posztok sikerességét, és elemezni, hogy vajon milyen mértékben köszönhető egy kiugró eredmény a témaválasztásnak, a jó szövegnek, vagy éppen a jól megválasztott képnek. A saját tapasztalatom azt mutatja, hogy az ütős képek még akkor is több kattintást eredményeznek, ha csak lazán kapcsolódnak a témához.

A színes zebrák például nagyon sikeresek a Kreatív Webdesign Tanfolyam közösségi oldalain és a blogban is. Ugyanis erre az illusztrációra a digitális képek iránt érdeklődők azonnal felkapják a fejüket.

 

Mást mond egy Photoshop érdeklődőnek, mint egy természetbarátnak

Forrás: http://kreativwebdesigntanfolyam.hu/webdesign-blog/titokzatos-photoshop-blend-mode

 

Szintén adhat ötleteket, ha összegyűjtöd a hasonló célközönségnek szolgáltató cégek vizuális anyagait. Ennek azért vannak buktatói, hiszen általában csak sejteni lehet, hogy egy nagy kozmetikai márka, vagy egy magazin milyen célközönséghez szól pontosan. Ráadásul a “nagyok” nem ugyanakkora marketing büdzséből dolgoznak, így esetleg túl magasra állítod a mércét. Ha azonban nem a hasonló célközönségre, hanem a hasonló témakörre fókuszálsz, már sokkal használhatóbb információkat kaphatsz.

 

Milyen színeket használnak a „nagyok”?

Forrás: A Lancome címoldali diavetítése

 

 

4.      A témakörhöz, vagy az iparághoz kapcsolódó színek

Vannak olyan szín összeállítások, amelyek nagyon erősen köthetőek valamilyen témakörhöz. A legtöbbször nem is tudatosul az emberekben, milyen erős szín-sztereotípiákat hordozunk magunkban. Például az öko, bio, természetközeli szolgáltatások esetében a zöld és a natúr árnyalatok, vagy a baba termékeknél a pasztell kék szinte kötelező elem.

„Zöld” vagyok

Forrás: Találatok az „Organic websites” keresőszóra

 

Ezeket a megszokott, bejáratott paneleket nagyon fontos ismerni. A felhasználók egy weboldal tartalmát először mindig a vizuális elemek alapján mérik fel, és csak utána kezdenek olvasni. Mindig az adott márka, és a marketing stratégia alapján kell mérlegelni, hogy az egyediség, a kreatív színvilág, a megkülönböztethetőség a nagyobb érték, vagy a megszokott sémákhoz való idomulás a kifizetődőbb.

 

Megkülönböztethető?

Forrás: Találatok az „baby websites” keresőszóra

 

5.      A konkurencia színei

A márka egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy megkülönböztethető a hasonló karakterű termékektől. Kikerülhetetlen, hogy ismerd az iparágat, aminek tervezel. És itt nem csak általános értelemben a témához kötődő színekről van szó. Meg kell ismerned a megrendelő konkurenciáját is, legalábbis képet kel alkotnod a legnagyobb versenytársak vizuális megjelenéséről és a logókban használt színekről.

Érdemes megfigyelni, hogyan viszonyult egymáshoz a két nagy konkurens kóla gyártó cég logója és arculata az évek során. Jól látható, ahogy a Pepsi fokozatosan „kihűlt”.

 

Itt a piros, hol a piros

Forrás: http://www.underconsideration.com/brandnew/archives/coca-cola_vs_pepsi_revised_edition.php

A két nagy kóla gyártó cég logója ma már megkülönböztethető

Az sem mindegy, hogy néhány nagy szereplő uralja a piacot, mint mondjuk a telekommunikációs cégek esetében, vagy sok apró kisvállalkozás jelenti a konkurenciát. Mivel több száz fodrász üzlet van Budapesten, természetesen nem kerülheted ki az összes színt, amit valaha egy fodrász üzlet arculata esetében felhasználtak.

Érdemes megfigyelni, hogyan viszonyultak egymáshoz a két nagy konkurens uralkodó színei és logóváltozatai.

 

6.      Harmónia és szépség

A színtan elmélete ugyan pontosan meghatározza a színharmónia fogalmát, azonban a gyakorlatban ugyanazt a palettát az emberek egy része szépnek, míg a másik része csúnyának fogja ítélni. Arról nem is beszélve, hogy a sok harmonikus, szakember által tervezett grafikai anyag és weboldal között már csak a diszharmóniával lehet kitűnni. Legalábbis így gondolják azok a tervezők, akik a bátor színválasztásokkal tudatosan vállalják a pocsék és ronda jelzőket. A “brutalism” webdesign trendről itt olvashatsz, magyarul talán a “durva” kifejezéssel illethetnénk…

Eredeti bármi áron

Forrás: https://theoutline.com/

 

7.      A megrendelő speciális igényei

Legutoljára hagytam a megrendelőt, aki a saját bőrét viszi a vásárra, a saját márkájához keresi a megfelelő arculatot. Ideális esetben a fenti szempontok alapján kellene arculati színeket választani, hiszen a megrendelő ízlésének semmi köze ahhoz, mivel lehetne eladni a terméket és megjegyezhetővé tenni a márkát.

Az azért mégsem várható el valakitől, hogy az általa megálmodott, sok éves munkával összerakott vállalkozás logója egy olyan színben tündököljön, amit gyűlöl. Arról nem beszélve, hogy az arculat a bútorokon, a munkaruhán, vagy éppen a munkakörnyezetben is hangsúlyos szerepet kaphat, így igenis fontos, hogy a tulajdonos, illetve a munkatársak szeressék, tudjanak vele azonosulni.

Én mindig rákérdezek az utált színekre is. Mert jártam már úgy, hogy bio termékeket forgalmazó cég vezetője csak húzta a száját a szebbnél szebb zöldben megálmodott weboldal-tervekre. Míg végül sok órányi egyeztetés után, két hét múlva kibökte, hogy ő Újpest szurkoló, és a honlap bizony nem lehet ZÖLD (a nagy ellenfél ugyanis a Fradi…).

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy az arculat és a grafikai tervezés kizárólag ízlés kérdése, és ebben van is némi igazság. Azonban minden design folyamat során rengeteg objektív szempontot is figyelembe kell venni. Egy szín használata ellen vagy mellett észérvek is felsorakoztathatóak a “tetszik” vagy a “jaj, de ronda” felkiáltások mellett.

Ha azt kell eldöntened, miben menj másnap az irodába, akkor hagyatkozhatsz az érzéseidre, azonban egy cég arculatának tervezésekor nem árt a tudatosság. Ha jó érzékkel egyensúlyozol a sokszor egymásnak ellentmondó szempontok között, akkor a végeredmény egy sokak által szerethető, a márka céljait szolgáló arculat lesz.

 

Kocsis Kata
programtervező matematikus,

webdesigner oktató

www.kreativwebdesigntanfolyam.hu