Marketing menedzsment

A marketing menedzsment azoknak a személyeknek az összehangolt és tudatosan felépített együttműködését jelenti, akik egy szervezet tevékenységét összefogják, rendszerezik, az általuk felépített szervezettséget pedig hosszú távon fent is tartják.

A marketing menedzsment alapvetően három fő tevékenységi körből áll:

  1. a szervezésből,
  2. az irányításból
  3. és a tervezésből.

E három fő tevékenység egymással szorosan összefügg egymással. A marketing menedzsment tagjai munkájukkal folyamatosan segítik és kiegészítik egymást.

A stratégiai menedzsment kifejezetten a marketing stratégia megalkotásáért felelős. A taktikai menedzsment reklámkampányok lebonyolításával foglalkozik, míg az operatív menedzsment a termékeket és a szolgáltatásokat juttatja el a piaci szereplőkhöz, miközben nyereségesen értékesíti az árut.

Mint látható, a marketing menedzsment a szíve-lelke, az igazi hajtóereje egy vállalat vagy egy szervezet működésének, hiszen koordinálja és irányítja az éppen esedékes feladatokat.

A menedzsment tagjai mindig aszerint cselekednek, ami ahhoz szükséges, hogy a piacon nyereségesen tudják képviselni a szervezet egészét, valamint a portfóliójukban szereplő terméket/termékeket.

marketing menedzsment