Weboldal készítés előtt

Ha az embernek vállalkozása van, előbb-utóbb elkerülhetetlen, hogy legyen egy ahhoz tartozó weboldala is, hiszen ma már, aki nincs jelen az online térben, olyan, mintha nem is létezne.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy akármilyen honlappal jól lehet érvényesülni, hiszen a konkurencia csupán egy kattintásnyira van. Nagy a verseny a látogatók érdeklődésének felkeltéséért és megtartásáért, ezért nem csoda, hogy akiben fellobban az igény egy honlap iránt, az olyat szeretne, amivel valódi hatást tud elérni.

A webdesignerek és honlapépítők is mind arra törekednek, hogy a megrendelő maximálisan elégedett legyen az eredménnyel: egy igényes, szép és jól funkcionáló weboldalt kapjon a pénzéért, ami hozza az elvárt látogatottságot.

A cél tehát közös, de ahhoz, hogy megvalósuljon, van néhány dolog, amivel kölcsönösen megkönnyítheti egymás dolgát a megrendelő és a kivitelező.

Weboldal készítés előtt állsz? Íme néhány ötlet, mit érdemes átgondolnod!

Ha Te, mint Megrendelő elhatároztad, hogy készíttetsz egy weboldalt, jó ha van valamilyen elképzelésed arról, hogy milyet szeretnél. Ha saját iparágadon belül megnézegeted a konkurenseid oldalát, esetleg külföldi oldalakat is meglátogatsz, ki fog alakulni benned egy kép arról, hogy mi az, ami tetszik, és mi az, ami nagyon nem. Nem kell, hogy tisztában legyél a különböző webdesign stílusokkal, de a könnyebb együttműködéshez elengedhetetlen, hogy legyen valamilyen konkrétabb elképzelésed annál, mint hogy „ütős legyen”. Ez ugyanis nagyon szubjektív. Lehet, hogy nekem a minimalista design az ütős, neked viszont teljesen semmitmondó.

Tehát érdemes egy honlap megrendelése előtt rászánni pár órát, és nézelődni a világhálón, mert a webdesigner egyik első kérdése úgyis az lesz, hogy tudsz-e mutatni olyan oldalt, ami tetszik.

Ki a célközönséged?

A másik, amit fontos szem előtt tartani, hogy ki a célközönség! Az, ami neked tetszik, nem feltétlenül fog sikert aratni azok körében, akik a honlapodat látogatni fogják. (ez természetesen ugyanúgy vonatkozik a webdesignerre is, de a tanult, rutinos szakember már nem esik abba a hibába, hogy figyelmen kívül hagyja a célközönség igényeit és ízlésvilágát.) Ha bizonytalan vagy, vagy nincs ötleted, ezért is érdemes kis kutatást végezni hiszen „sok ember akkorát nem tévedhet”. Merész újítás lenne például egy kézműves szappant egy underground stílusú weboldallal reklámozni, de valószínűleg jóval szűkebb réteg értékelné, mint a kicsit megszokottabb, letisztult, modern, vagy vintage stílusú megoldást. Van tehát, amikor nem érdemes messzire rugaszkodni a bevált ötletektől.

Weboldal készítés sablonból vagy egyedi fejlesztéssel?

Érdemes tudnod továbbá, hogy a mai weblapok zömmel sablonokból épülnek fel. Ez nem azt jelenti, hogy lesz egy pont ugyanolyan oldalad, mint 30 másiknak, hiszen minden weboldalt egyedivé lehet tenni a felhasznált képekkel, a különböző funkciók elrendezésével és még egy csomó minden felhasználásával. Ez leginkább annyit jelent, hogy az oldal váza hasonló lesz másokéhoz, ami azonban megkönnyíti annak kezelését – nem csak az építőnek, de a később akár neked is.

Vannak természetesen egyedi fejlesztésű weboldalak is, melyek valóban kirínak az online „tömegből”, de ezek mindig jóval költségesebbek és a sablon-oldalakkal ellentétben (ahol te magad is kezelővé válhatsz) fejlesztésük – vagy akár egy-egy kisebb módosítás – majd minden esetben szakembert igényel, ami sokszor plusz költséget jelent.  Egy kis masszázsszalon esetében tehát nem valószínű, hogy érdemes ilyenben gondolkozni, de nyilván egy nagy költségvetésű cég – pl. az autóiparban – megteheti, hogy erre milliókat költsön.

Profi képek a weboldalon

Ami azonban egy sablonból készült oldalt is profi megjelenésűvé tehet, (ugyanakkor egy egyedi fejlesztésű, nagy költségvetésű oldalt is amatőrré degradálhat) az a felhasznált fotók minősége!

Egy egyszerű példa:

Kézműves szappan. Te melyiket honlapnak szavaznál nagyobb bizalmat? Annak, aki a felső képet teszi fel a weboldalára, vagy annak, aki az alsót?

Egy kép sokszor többet mond ezer szónál- tartja a mondás. S valóban: egy-egy fotóval nem csupán terméket, de hangulatot, életérzést is eladhat az ember. Emellett pedig jól példázza, hogy mennyire igényes a termék „gazdája”. Épp csak lekattintott valamit, (esetleg ,,kiguglizta”) vagy időt, energiát és pénzt szánt arra, hogy portékáját annak teljes szépségében mutassa meg?

Nyilván nem mindig van idő és anyagi lehetőség arra, hogy egy egész fotózást bevállaljon az ember,  de ha például webshop-ot szeretnél, akkor hosszú távon  mindenképpen kifizetődőbb profira bízni a képek elkészítését, mint amatőr, rosszul bevilágított képekkel próbálkozni.

Más esetben jó alternatívát jelenteken az ún. stock fotós oldalak is, ahonnan térítés ellenében lehet magas minőségű fotókat letölteni. Ezek között is van olyan, ami drágább, és van, ami olcsóbb. Ha csupán néhány mutatós képre van szükség a weboldalhoz, akkor nyilván költséghatékonyabb így beszerezni azokat, mint fotóst hívni.

Szerencsés esetben talál az ember ingyen felhasználható képeket is. Ezekről azonban két dolgot kell tudni: egyrészt ezek „levadászása” jóval több időt igényel, mint a fizetősöké, (és jóval korlátozottabb a választék is) az idő pedig pénz.  Emellett, mivel ingyenes, nagy valószínűséggel sokkal többen fogják különböző célokra felhasználni, így könnyebben „szembe jöhet veled”.

Vannak olyan honlap építők, akik alapból csak fizetős stock fotós oldalakról szerzik be  a szükséges képi elemeket, és így  eleve az adott árban már benne foglaltatik ezek költsége is. Van, ahol viszont te magad határozhatod meg, hogy mire akarsz pénzt kiadni, így jó, ha előre eldöntöd, mi legyen az irányvonal.

S még egy gondolat a végére: ha bizonytalan vagy arra nézve, hogy mi lenne jó és szép, akkor bízz a marketing cégben, a webdesigner-ben, a honlapépítőben! Hidd el, hogy a legjobbat akarják Neked, hiszen nekik is az a céljuk, hogy elégedett legyél a munkájukkal, és vidd jó hírüket a világba! Éppen ezért tudásuk és tapasztalataik legjavát fogják beletenni, és minden tanácsuk a Te és céged érdekeit fogja szolgálni! Légy tehát rugalmas és nyitott, hiszen ezzel tehetsz a legtöbbet a közös projekt érdekében.

S ha van kedved kicsit barangolni a különböző webdesign stílusok között, ajánlom figyelmedbe az alábbi oldalakat:

A minimalizmus jegyében:
http://www.creativebloq.com/web-design/25-websites-use-minimalism-91516685

Retro és vintage:
https://webdesignledger.com/50-retro-and-vintage-web-designs-to-inspire-you/

Grunge:
http://www.beautifullife.info/web-design/top-35-grunge-websites/

Modern:

http://www.vandelaydesign.com/30-fresh-websites-with-modern-clean-design/